Uit het Peursum archief 1964 – 1966
In het PVV-nieuws van januari 1964 lezen we een stukje over de op de PVV-draaidagen. Wanneer deze draaidagen voor het eerste gehouden zijn hebben we niet terug kunnen vinden. De locatie was, zoals de meeste binnen activiteiten zich in die tijd op het dorp afspeelde, in zaal De Baat. Het een zelfgemaakt rad met een van staal gemaakte veer zorgde voor een flink lawaai tijdens het draaien. Ook nu wordt er elk jaar in december nog 1 of 2 zaterdag aan het rad gedraaid op de Peursum bazaar. Het heeft een wat ander naam maar deze traditie is nog steeds succes vol.
In 1964, en ook nog enkele jaren daarna, werden er aanplakbiljetten in de omliggende dorpen opgehangen om de PVV-draaidag te promoten. De draaidag van PVV maar b.v. ook de bazaar o.a. in zaal Boerenklaas waren uitstapjes voor de wat oudere jeugd. Op de fiets of met de brommer trokken zij op de zaterdagavonden naar dit soort evenementen. Later reden we (ja ik heb het zelf ook jaren mogen doen) op de zaterdagmorgen met een geluidswagen door het dorp.
Tegenwoordig met alle sociaalmedia als de website en facebook van de vereniging is het bereik groter. Toch moet men het op dit soort avonden al jaren hebben van een vaste groep bezoekers. Oudere jeugd heeft meestal andere prioriteiten en van het regio bezoekers is geen sprake meer.
Wat gelukkig wel nog hetzelfde is gebleven zijn de vrijwilligers die de bazaar medemogelijk maken. Ook de penningmeester van nu is net als in het stukje hieronder meestal weer blij met het resultaat van de jaarlijks terugkerende traditie.
Maart 1964 stuurde het PVV-bestuur een brief naar de gemeenteraad. Deze brief was een antwoord op het schrijven van B en W van november 1962. In deze brief kwam het bestuur met een de plantentekening en de eisen waaraan een gemeentelijk Sportpark zou moet gaan voldoen. Er is op dat moment nog geen locatie bekend omdat eerste de eisen van PVV bekend moesten zijn. Naast de eisen uit een deel van de brief hieronder, werd er ook om een ruimte voor het opbergen van de materialen zoals, doelnetten, kalkwagen, grasmaaimachine enz. gevraagd Een bestuurskamer, wasgelegenheid met douches en een kantine mochten natuurlijk ook niet ontbreken.
Het zou nog heel wat correspondentie en gesprekken met de gemeente duren voor er überhaupt een passende locatie werd gevonden.
In de notulen van de ledenvergadering 1 oktober 1965 vond een uniek gebeuren plaats. Zie het bewijs van de in het uittreksel van de officiële notulen van deze vergadering.
Een ander, naar later zou blijken, belangrijk punt in deze vergadering was het terugkeer van M.J.(Rinus) Hoogenboezem. Hij werd na een afwezigheid van 10.5 jaar weer in het bestuur gekozen. Rinus Hoogenboezem zou de jaren daarna een belangrijke rol gaan spelen in de ontwikkelingen van de club.
Een in verhouding flinke contributieverhoging voor het voetbalseizoen 1965/1966. Deze verhoging was o.a. nodig om te sparen voor een nieuw sportcomplex. Let wel de bedragen zijn per jaar.
1 augustus 1966 bestond PVV 35 jaar een groot feest zat er niet in. Ook hier moesten de financiën goed in de gaten moesten worden gehouden met oog op een verhuizing van het complex. Geen groot feest dus maar er werden advertenties verkocht voor en simpel boekwerkje. Hoeveel geld dit of geleverd heeft is niet terug te vinden, maar het is toch wel nostalgische om deze advertentie weer eens te zien. In het fotoalbum op de website en onder aan dit artikel zijn alle advertenties te zien.
Tot zover weer een greep uit de historie van v.v. Peursum. Ook van deze jaren zijn geen foto’s in het archief beschikbaar.
In mijn volgende bijdrage over de jaren 1967/1968 zijn er weer wel foto’s beschikbaar.
Vanaf woensdag veel meer stukjes in het het fotoalbum opdeze website.
Wim den Toom.